Sleetje rijden?

“Sleetje rijden”: niet iedereen denkt dan (terecht) aan een hond die met z’n achterste over de grond schuurt.

Honden laten dit gedrag niet zien omdat ze het leuk vinden om zich zo voort te bewegen, het zijn geen peuters šŸ˜‰

Over het algemeen kunnen we aannemen dat de hond jeuk heeft. We spreken dan meestal over ‘perianale jeuk’, ofwel jeuk rondom de anus.

In nagenoeg alle gevallen krijgen de anaalklieren/-zakjes de schuld. Bijna dagelijks wordt mij als dierenarts gevraagd om deze zakjes te legen omdat de hond veel aan z’n kont likt of “sleetje rijdt”.

Waar moet je aan denken en opletten bij honden met perianale jeuk?
– Is de ontworming up to date? Wist je dat er vier soorten lintwormen zijn die voor jeuk rondom de anus kunnen zorgen? En niet alle proglottiden van deze wormen met het blote oog te zien zijn?

– Heeft de hond nog andere klachten naast het sleetje rijden? Denk aan likken of bijten aan poten, rode huid tussen de teentjes en voetzooltjes, oorontsteking of andere huidklachten? Ook honden met maag-darm klachten kunnen last krijgen van perianale jeuk. Zo’n 50% van de honden met voedsel- en omgevingsallergie hebben hier last van. Het is belangrijk om allergieĆ«n als oorzaak uit te sluiten.

– Als de anaalklieren door de dierenarts gecontroleerd worden, is de inhoud van vloeibaar en zijn de zakjes makkelijk te legen? Dan heeft de hond waarschijnlijk jeuk en zitten de anaalklieren toevallig in die regio. Door het schuren over de grond raakt de huid geĆÆrriteerd en ontstoken. Wacht je te lang met naar de dierenarts gaan, dan wordt de opening van het afvoergangetje dicht gedrukt door de ontsteking/irritatie waardoor uiteindelijk de anaalklieren wĆ©l verstopt raken.

– Heeft de hond helemaal geen andere klachten behalve het sleetje rijden? En zijn de anaalzakjes elke keer verstopt (dikke pasteuze inhoud, moeilijk te legen, pijnlijk). Maak dan een foto van de ontlasting of neem wat mee en laat het aan de dierenarts zien. Niet altijd is de ontlasting normaal, ook al denk jij dat het wel zo is. Met voeding en/of supplementen kan er dan gekeken worden of de anaalzakjes dan wĆ©l goed geleegd worden.

Er zijn nog meer oorzaken voor jeuk rondom de anus dan lintwormen en allergieƫn. Ook verstopte anaalklieren kunnen door meer dingen veroorzaakt worden. Het is dan belangrijk om de onderliggende oorzaak te achterhalen. Verwijzing naar een specialist is dan vaak de beste optie.

Geschreven door Huidadvies voor dieren.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s