Helpt kaalscheren tegen verharen?!

Soms verharen honden en katten zó heftig dat de wanhopige eigenaar álles uit de kast haalt om van de overlast af te komen. ‘Van alles al geprobeerd’ en ten einde raad vraagt men zich af…Zou kaalscheren kunnen helpen?

Nee…dat líjkt alleen zo. De losse haren blijven namelijk gewoon uitvallen. Wel zijn ze nog maar een paar millimeters lang waardoor ze minder zullen opvallen

Nee…maar je wil zó graag effect zien dat het wèl zo lijkt. Als iets heel veel geld gekost heeft, heel controversieel was, of je ergens veel moeite voor moest doen hèlpt het…
Telkens als iemand de blootgeschoren hond of kat beklaagt zal de eigenaar zich verdedigen, uitleggen waarom tot die rigoreuze maatregel werd overgegaan. ‘Het ziet er niet uit maar het helpt echt’…horen ze zichzelf zeggen.
Uiteindelijk geloven ze er zelf in.

Ja, ….omdat men eindelijk de haargroeicyclus met rust laat. Eigenaren die hun dier geschoren willen hebben doen dat niet zomaar, ze zijn ten einde raad. Ze hebben middeltjes, vitamine- en of oliepreparatenvitaminen bijgevoerd. Allerlei rubber noppenmateriaal, wonderborstels, Furminators etc op de vacht losgelaten. Zelfs tussen de borstelbeurten door kan men er met vochtige handen of rubber handschoenen nog wat los haar ‘uitraggen’, wrijven. ‘Wat je eruit haalt komt tenslotte niet op de meubels’.
Echter, overmatig, onjuist behandelen, manipulatie met vachtverwoestende harken en borstels ontregelen en versnellen de haargroeicyclus. Haarzakjes kunnen er zó door beschadigd zijn dat zelfs groeiende haren ‘los’ in de haarzakjes staan. Aanraking is dan al genoeg voor loslating.

Een kaalgeschoren katten- of hondenvel nodigt allesbehalve uit tot borstelen, raggen, wrijven. Dus krijgt de huid éindelijk rust…Dát is de enige echte reden!

Scheren, alleen maar wegens verharing vormt een aanslag op de huidgezondheid van het dier, op diens welbevinden en het helpt níet tegen een geforceerd versnelde haargroeicyclus.

Vragen over de juiste verzorging van de vacht en hulp bij excessief verharen? De gediplomeerde trimmer (bijvoorbeeld een ABHB trimsalon) geeft passend advies.

Meer lezen over vachten en verzorging? De Fbgroep ‘Vacht, vel en verzorging’ is ervoor opgericht.

Jet Bijen-Veldhoen, Praktijk voor Huid en Vacht in Aardenburg

Advertentie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s