Dreft of Shampoo?!? Is dreft slecht?

image

VACHTEN WASSEN MET DREFT VAATWASMIDDEL?
Dreft groen vaatwasmiddel wordt vaak gebruikt als shampoo voor hond, kat en mens. Het is uiteraard voornamelijk ontwikkeld als ontvettende zeep om de vaat schoon te krijgen.

Wie meerdere keren per dag met zijn handen in het sop zit moet daar uiteraard geen huidproblemen aan over houden.

Verder moeten er geen gevaarlijke stoffen op eetgerei achterblijven. Dit alles maakt dat de fabrikant van Dreft , Procter & Gamble, een product heeft ontwikkeld dat wereldwijd (onder verschillende ‘roepnamen’) al decennia lang veilig en doeltreffend werkt. Hoewel er natuurlijk uitzonderingen zijn wordt Dreft bij bijna elk huidcontact zeer goed verdragen.

WAAROM DREFT EN GEEN SPECIALE HONDEN- OF KATTENSHAMPOO?
Natuurlijk zijn er honderden shampoos, ontwikkeld voor hond of kat, (en eveneens die voor mensenharen) geschikt om honden of katten in te wassen. Iedereen kiest het middel dat hij of zij prettig vindt. Aan shampoos zijn vaak stoffen toegevoegd die in vachten geur, volume , glans, extra structuur, kleur of zachtheid achterlaten.
Therapeutische shampoos (op basis van bijvoorbeeld chloorhexidine, clotrimazol, benzyl benzoaat etc) worden specifiek bij de diverse huidaandoeningen voorgeschreven.

Maar voor uitsluitend schoonwassen is een basiszeep net zo geschikt.
Een vooraanstaand trio dermatologen (Muller, Kirk, Scott) schreef het standaardwerk Small Animal Dermatology. Zij bevelen daarin het Amerikaanse equivalent van Dreft als onderhoudsmiddel aan.(Joy, of Ivory, ook van P&G).

DE VOORDELEN VAN WASSEN MET DREFT
Veel trimmers, fokkers/exposanten, dierenverzorgers, eigenaren gebruiken Dreft groen gewoon standaard als dierenshampoo. Soms vanwege een toevallige gebeurtenis. Denk aan een noodgeval zoals een hond die besmeurd is met olie, of een kat met kaarsvet in de vacht.
Het is geen geheim dat er in de showwereld allerhande producten worden gebruikt, dus ook Dreft, om haren in een bepaalde staat te krijgen. Zogenaamde katerstaarten, of vette oren van Spaniels worden er immers eenvoudig vetvrij van.
Dieren die besmet zijn met vlooien hebben baat bij een Dreftbad. De sterk oppervlaktespanningverlagende werking van Dreft zorgt dat de vlo tot in alle kiertjes van het vlooienlijf kletsnat wordt, waardoor ze spoedig verdrinken, en niet gered worden door de luchtbel om hen heen.
Dreft maakt vachten met één wassing brandschoon. Haren hebben een talgfilmpje nodig om de haarschubben ‘dicht te lijmen’. Echter vuil hecht zich aan vet. Dat houdt in dat vuil èn het vetlaagje van de haren wordt weggewassen. De oppervlaktespanningverlagende en ontvettende werking zorgt dat ieder wolhaartje eenvoudig bereikt wordt.

HOE PAST MEN DREFT TOE?
Belangrijk is alleen de klassieke, groene variant te gebruiken. Toevoegingen van geur, kleur of ‘extra hygiëne’ zijn niet gewenst.
Net zo van waarde is een juiste verdunning. Gebruik Dreft nooit puur, dat is veel te geconcentreerd. Vul een halve literfles met warm water tot bijna bovenaan de hals. Giet daar één tot twee eetlepels Dreft op, nooit andersom. Zwenk de gesloten fles een paar keer tot een homogene vloeistof verkregen is.
Was met deze verdunning het natgemaakte dier, wees voorzichtig rond snuit, oren en ogen. Het schuim laat zich makkelijk verdelen, meestal is één keer wassen voldoende. Uitspoelen gaat erg gemakkelijk, en het mag met een iets lagere watertemperatuur dan voor ons gebruikelijk is.
Nawassen met een andere shampoo is overbodg, tenzij daar een bijzondere werking vanuit gaat, zoals een kleur-, structuur- of therapeutische shampoo.

IS DAT ONTVETTEN NIET SLECHT VOOR HUID EN VACHT?
Om elke intacte haar zit een beschermend vetlaagje. Dat geldt ook voor het bovenste laagje van de huid.
De huid en de vacht worden door het wassen met zeep (dus ook shampoo) ontvet, omdat vuil en vet altijd sámen verwijderd worden. De talgklieren (in elk haarzakje mondt er een uit) produceren een olie-achtige stofje op aanvraag. De huid krijgt tevens een belangrijk deel van voedende vetten uit afstervende huidcellen.
Een ontvettende wasbeurt of een middag in de zon drogen de haren uit, waardoor de haarschubben zullen openen. De talgklieren scheiden daarom precies zoveel vet af dat de haarschubben tot aan het haarpuntje ‘dichtgelijmd’ zijn.
Oude, versleten haren hebben overigens pech. Bij grove beschadiging (door veroudering, onjuiste vachtverzorging) kan de olie niet meer tot bovenaan de haar uitvloeien. Veel van die haren raken tijdens het bad verzadigd met water en vallen uit tijdens uitspoelen, uitschudden en drogen.
Omdat in de opperhuid voortdurend cellen afsterven (ze gaan maar circa drie weken mee) is ook daar de toevoer van huidvetten na een wasbeurt snel weer hersteld.

HOE ZIT DAT MET DE PH WAARDE?
Op de huid, tussen de haren is een chemisch milieu, de zuurgraad of de pH, aanwezig dat gevormd wordt door vele factoren. Vochtigheidsgraad, vetten, huidafvalstoffen, microbiële huidflora en hun uitscheidingsproducten, temperatuur en de zelfs de lengte van de vacht hebben daarop hun invloed.
Shampoos en zepen veranderen uiteraard dat chemisch milieu. De zuurgraad in de meeste shampoos, voor dieren en mensen, èn van Dreft varieert per product van ongeveer 5 tot 7. Waswater, meestal drinkwater heeft een pH van circa 7. In die range vallen ook de gezonde dieren- en mensenhuid. Uiteraard zijn de bovengenoemde factoren verantwoordelijk voor het ‘opnieuw regelen’ van een voor díé huid, en voor dàt huiddeel gunstige zuurgraad. Dat is namelijk niet bij ieder dier gelijk.

IS NA WASSEN MET DREFT EEN CONDITIONER NODIG?
Een kort-of stokharig dier heeft na het wassen met Dreft een schoon, glad en glanzend vachtje. De talgklieren hebben een Duitse herdervacht in 48 uur weer puik tot in de puntjes op orde. Maar een langharige kat of een Maltezer, spaniel hebben langer haar, en kunnen wel een hulpje gebruiken om de geopende haarschubben te sluiten.
Daarvoor zijn de bekende conditioners ontwikkeld, en ook sommige shampoos bevatten ‘schubbensluitende’ componenten.

NATUURAZIJN…?
Naspoelen, of liever nog insprenkelen of -spuiten (leave in)met gewone natuurazijn is een beproefde mogelijkheid. Er zijn ook trimmers die het sprayen, maar dit kan belastend zijn voor de ogen en neusslijmvliezen, zowel voor mens als hond. Bovendien komt de spray niet zo makkelijk tot onderin in zware vachten of klitten. Natuurazijn heeft hetzelfde effect als een (zure) conditioner, namelijk het sluiten van de haarschubben. Bijkomend voordeel is dat de azijndip klitten tegengaat, de vacht geurvrij (en gistarm) maakt en sneller laat drogen. De haren glanzen, behouden hun structuur en worden niet slap of vettig. De zure azijnlucht vervliegt overigens binnen een kwartier.
Als de mogelijkheid er is, hijs de hond dan in een badlaken of SuperFurDogs badjas, en laat hem 20 minuten intrekken. Dat verkort de effectieve droogtijd met ongeveer de helft.
Katten worden liever niet ingesprenkeld maar nagespoeld met een verdunde azijnoplossing. (10 tot 30 %). Niet vanwege hun vacht, maar zij zijn te gevoelig voor langdurig gedoe met een scherp ruikend middel.

Met dank aan (rechten gaan naar) :
Jet Bijen
Praktijk voor Huid en Vacht
Wandeldreef 4
4527BX Aardenburg

Volg detrimblog.com via facebook of door onder in je scherm op het grijze + knopje je email adres in te vullen.

Advertentie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s